lördag 17 juli 2010

Laguppställningarna till höstens kommunval

Jag har bevittnat rätt många KF-möten de senaste 20 månaderna. Som oinvigd i det politiska rävspelet har jag blivit förvånad över hur få av ledamöterna som uttalar sig under mötena. 75-80 % av dem är endast aktiva under själva uppropet samt vid eventuella omröstningar. Jag inbillar mig dessutom att de flesta av dem inte själva sätter sig in i frågorna som avhandlas. De röstar som gruppledaren bett dem, utan att själva satt sig in i frågan.

Jag har roat mig lite med att kolla på hur lagupställningarna ser ut i de olika partierna inför höstens val. Jag anger mina synpunkter för respektive parti nedan:

S: Här är det mesta sig likt. Först på 9:e plats dyker det upp ett namn på en person som inte sitter i fullmäktige idag. Politiken lär inte förändras.

C: Här har man fått in en "coming man" på 3:e plats, Tobias Bernhardsson. I övrigt ser det ut ungefär som på representationen i fullmäktige. Tobias kan kanske vara en frisk fläkt?

FP: Ja de fyras gäng står på de fyra översta platserna. De som kämpat i motvind i exemplevis Björnhusfrågan, Tommy Widekärr och Anders Bennersten kommer först på 7:e respektive 18:e plats. Här lär inte politiken förändras.

Kd: Peter Johansson står först på listan. Personligen tycker jag Peter är bra. Dick har kommit in som 2:a och Bill som 3:a. Jag hoppas Bill kommer in på en plats i fullmäktige då jag tycker han visar stort engagemang och har stort kunnande i hur kommunal förvaltning fungerar (även på tjänstemannanivå)

MP: Finns bara ett namn. Vet för dåligt vem han är.

M: Här dyker det upp många nya namn. Det märks att det skett en förändring i partiet. Man kan nog även förvänta sig förändring av politiken.

SD: Bruno är borta från listan. Jag känner inte till namnen på listan. Kommer de in så kanske de närvarar oftare än vad Bruno gjorde.

V: Edgardo och R.Ingemar på de första två platserna. Personligen tror jag inte de får fler mandat så några nya personer lär vi inte få se. Politiken blir sig lik.


Detta är mina högst peronliga åsikter, kommentera gärna. Kommentera gärna även vad ni tycker om arbetet i fullmäktige.

4 kommentarer:

  1. DNV
    Håller med om det mesta i din analys av laguppställningarna, men har en del funderingar och kommentarer.

    S kommer nog att vara som vanligt. Är det några avhopp?

    C lär gå på i ullstrumporna. Jag tvivlar på att Tobias kan göra stor skillnad nu i början. Men, han kanske kan få fler yngre att engagera sig.

    Fp går nog mot ett katastrofval. De fyas gäng sitter kvar. Inga kvinnor på framstående plats. De som kunde förnya partiet har hamnat i bakvattnet.

    M får sägas vara ett oskrivet kort. Frågan är om de nyare och yngre namnen har skaffat sig en politisk grund. Järbo skola ger säkert positiv effekt.

    KD har en svag lista. Peter är den som har vanan inne. Bill har trätt fram som en stark person.

    V har inte profilerat sig som ett självständigt parti, men har sina trogna väljare.

    Mp tycks bara ha "Nej till motorbanan" som sin fråga.

    SD har inte synts till i fullmäktige, och jag ställer mig frågan om man bara ska ta en plats och sedan inte göra något.

    Tiden går fort och det är bara ett par månader kvar till valet. Hoppas på en bra debatt i Färgelanda. Ekonomin är ju i kris och det ska bli intressant att se hur man väljer att få den att ändra kurs. Trivselfaktorn i kommunen är något vi alla får hjälpa till med. Det lär inte finnas pengar till mer än det som lagen kräver och kanske inte ens det.

    Tänk på att man inte kan stryka namn på listorna, men väl göra ett personval. Utnyttja den möjligheten att få fram de bästa på listorna!

    /Granny

    SvaraRadera
  2. jag tycker faktisk att du skall överväga att ställa dig till förfogande på någon lista . Tiden för det är inte ute ännu. Valsedlarna skall vara klara den siste augusti och kosta lokalavdelning ca 1000 kr

    om du är med på någon lista kan du ju altid berdas möjligheten att få en plats i fullmäktige. Har man där emot inte varit med , då är det kört.
    Då får man vänta till 2014

    SvaraRadera
  3. Välkommen Granny
    Trevligt att se att du har hittat hit. De som blir styrande efter valet i höst har ingen lätt uppgift framför sig.
    Samtidigt är det viktigt att vi får vettiga ledamöter invalda, ledamöter som tar sin uppgift på allvar och tar ansvarsfulla beslut.

    Som du konstaterar kommer ekonomin att vara den största utmaningen att ta sig an. Vi får hoppas att näringslivet i kommunen tar fart så att människor kan stanna i kommunen. Glädjande att höra att IAC verkar repa sig.

    Du har rätt, stryka namn kan man inte göra, däremot kan man sätta ett kryss i rutan för den kandidat man helst vill se i fullmäktige.


    Dick
    Om det skulle vara så att något parti vill ha med mig på sina valsedlar har jag ändå inte tid att sitta med i fullmäktige. Familj, arbete och övrig föreningsverksamhet fyller min kalender mer än väl redan idag. Jag kommer ändå att försöka hålla mig ajour med den lokala politiken och ryta till när jag blir missnöjd :-)

    SvaraRadera
  4. som sagt
    man får de politiker man förkänar.
    Det är aldeles för måna som prioriterar annat än politik.
    Så jag tror inte vi kommer att få se någon större kursändring .

    Jag måste säga att jag är besviken då jag faktiskt trodde att detta med björnhuset och mobbing+allet skulle vara den väckarklocka som skulle få folk att fatta att man själv måste göra en kursändring. Men det verkar inte som klocka har ringt tillräkligt högt.

    Själv tycker jag att tonläget på den är öronbedövande. Men det verkar som om ni har hörselskydd då den tydligen inte ringer med rätt styrka. Vad väntar ni på. Att S och Fp skall lägga ner både Högsäter och stigen. Och dra allt till Ödeborg och Färgelanda.

    Ulla har i alla fall " vett" på att värna Ödeborg, det är mer än vad ledande sossar har i Stigen.

    Förändringens tid står för dörren, nu är det upp till er om ni vill ha någon.

    SvaraRadera