söndag 25 juli 2010

Big Papa - ett gott föredöme

I kväll hörde jag ett radioprogram som ingav hopp för framtiden.

Det handlade om en kille, Mikael "Big Papa" Bergström.
Mikael bor i Umeå och har ett lika stort hjärta som motorintresse.

Mikael berättade om sin tidvis struliga uppväxt. Strulandet trodde han hängde ihop med att han blev mobbad som liten. Genom att hitta på djävulskap fann han en plats i tillvaron där han inte blev mobbad, snarare fick han status.

Mikael är idag 45 år och har sedan länge mognat.Han har idag sex egna barn och ett fadderbarn i Ryssland. För sex år sedan grundade Mikael motorklubben Big Family Cruisers i Umeå. Man kan säga att det är en raggarklubb.

I föreningen funderade man på vad man kunde göra för att fånga upp ungdomar som riskerade att hamna snett, liksom Mikael gjort i sina ungdomsår. Man beslutade sig för att starta en ungdomsgård i anslutning till sin klubblokal. Man hade tänkt sig att motorintresserade ungdomar skulle finna ungdomsgården intressant, samtidigt som man kunde lära ungdomarna att meka och hitta på roliga saker.

Ungdomsgården blev en succe! Helt oväntat blev det samtidigt ett mycket lyckat integrationsprojekt. Man upptäckte efter en tid att även invandrarungdomar, både tjejer och killar, tyckte det var intressant med bilar, motorcyklar och musik.
Till en början hade klubben öppet en dag i veckan, nu har de öppet fyra dagar i veckan. Allt arbete sker på ideell basis. Föreningen får bidrag till lokalerna och en del inventarier.

Mikael och hans klubbkompisar anordnar även utflykter för åldringar i Umeå som får åka med i klubbmedlemmarnas bilar. Även detta är mycket uppskattat.

Det fina med detta är att här fångar man upp en del av de ungdomar som inte är idrottsintresserade. Man skapar tillfällen där ungdomar med olika bakgrund träffas och lär sig acceptera varandra, ja inte bara acceptera, de blir vänner och respekterar varandra.

Där ser man vad som kan åstadkommas med relativt små monetära medel. Det gäller bara att finna dessa eldsjälar och hjälpa dem så att de orkar fortsätta.

Klicka här så kommer Ni till Mikaels blogg

3 kommentarer:

  1. Eldsjälar är fantastiska! De finns i vår kommun också. Vi som inte har tid, eller förmåga att vara eldsjälar kan stötta genom att gå med i styrelsen och göra en del av det som ska göras utanför själva "grejen". Eller baka till en basar, eller varför inte till Harvens Dag?

    Sök upp din eldsjäl och erbjud dig!

    SvaraRadera
  2. Vi ses på Harvens Dag!

    SvaraRadera
  3. Är det här något form av skämt? Mannen som beskrivs här existerar inte i Umeå. Där existerar bara en stor överviktig man som gärna vill vara i fokus. Hans hjärtevarma engagemang är det andra som gör medan han smiter undan, jagar kärringar osv. Suck....

    SvaraRadera