söndag 1 augusti 2010

Vilken beredskap finns i kommunen för eventuella ammoniakutsläpp?

Drivs kylanläggningen av ammoniak? Hur farligt är det för de som arbetar i lokalerna?
Hur farligt blir ett eventuellt utsläpp för närboende? Kan det till och med vara farligt att vistas i Färgelanda centrum vid ett eventuellt utsläpp? Har kommunen gjort en riskanalys? Vilken beredskap finns hos Räddningstjänsten?

En massa frågor. Finns det svar på dem? Tacksam för kommentarer.

Enligt uppgifter i Bohusläningen 2009-05-06

"Nya Björnhuset blir 8 300 kvadratmeter stort, ungefär som 114 normalstora trerums hyreslägenheter. Gullmar Andersson pekar på vad som blir en av Västsveriges största frysanläggningar driven av sex ton ammoniak, den största utlastnings-kylen, enorma lagerytor. Färdiga djupfrysta matportioner, ägghantering, jättelika pannkaksmaskiner ska sätta Färgelandas namn på konsumenthimlen."


Utdrag ur FOA rapport angående ammoniak. (FOA-R--98–00885-990—SE)

"Anläggning med större mängder ammoniak ger längre riskavstånd.
Ett utsläpp från en kylanläggning med 6 ton ammoniak medför i vissa fall avsevärt längre riskavstånd, framför allt om utsläppet sker utomhus.
Detta gäller speciellt för utsläppet med den högre källstyrkan. Huvudorsaken är att utsläppstiden blir så mycket längre, vilket medför att den toxiska effekten ökar kraftigt.

Resonemanget bygger på att människor exponeras under längre tid än i de tidigare beräknade fallen. Skulle människorna lyckas fly till oexponerade områden inom tider som motsvarar de tidigare beräkningsfallen gäller också samma riskavstånd som för dem.

Analogt med tidigare resonemang har antagits att 3,6 ton släpps ut, varefter resterande mängd ligger kvar i systemet och avdunstar långsammare.

Antagandet att människor snabbt flyr från gasbemängt område är inte lika självklart vid utsläpp av större mängder. Inom korta avstånd gäller samma antagande som tidigare men på längre avstånd kan det vara svårt att förstå vad som hänt och följden av detta är att större förvirring kan förväntas.

När utsläppet har sådan omfattning att riskavståndet blir flera hundra meter minskar den stora byggnadens inverkan och riskavstånden blir i stort sett lika om det finns någon byggnad eller ej.

Motsvarande de utsläpp som redovisats för beräkningsfallen utomhus - med väderförhållanden som motsvarar den svagare vinden - fås vid källstyrkan 6 kg/s under tio minuter (totalt 3,6 ton) ett riskavstånd på cirka 550 m och uttalad lukt kan kännas upp till 4 km.

Vid källstyrkan 0,5 kg/s under 120 minuter blir motsvarande avstånd 200m respektive cirka 1 km.

Väderförhållandena som motsvarar den starkare vinden ger riskavstånden 100 och 800 respektive <100 och 200 m.

Utsläpp inomhus medför endast marginella ökningar av riskavståndet, speciellt om ammoniak får ventileras ut sakta med avstängd ventilation.
Huvudorsaken till detta är att en stor del av ammoniaken kommer att föreligga som vätska och den kommer att förångas i den takt ny värme tillförs.

Här finns möjligheter att hålla en viss kontroll på hur snabbt man vill att förångningen skall ske, exempelvis genom att starta och stoppa ventilationen eller öppna och stänga dörrarna."



Som sagt vilken beredskap finns?

14 kommentarer:

  1. Kanske en bur med kanariefåglar utanför Björnhuset kan varna oss? Eller du Fabian, kanske en hackspett i bur vore något?

    SvaraRadera
  2. Det där borde väl Bo Ljung veta något om? Förresten, är inte han folkpartist?
    Det finns väl en säkerhetsansvarig på kommunen, Tommy Olsson?
    De har säkert koll på läget. Du kan nog sova lugnt DNV.

    SvaraRadera
  3. Vår oro vilar tryggt i deras händer, om frågor uppstår får vi svaret i fullmäktige.

    Ja det kanske var att ta i, men dina frågor DNV går inte att besvara med, "de har säkert koll på läget", eller "du kan nog sova lugnt DNV".

    Socialdemokraterna driver linjen "mer äldreboende i centrum" vilket tyder på att det är riskfritt.

    Nu bör vi inte ta det som någon garanti då försumlighet tidigare har inträffat från deras sida.

    Nej, hela frågan bör få ett säkert svar, jag har det inte.

    Skriver mest för en fråga som ställts till mig om den sällsynta "Hackspetten" som både syns och hörs ofta.

    Alla skall veta att denna "Hackspetten" är en sällsynt art, dess like är svår att finna. Trolig blandning mellan någon form av goja och hackspett då det ständigt upprepas. Ett maniskt intensivt hackande tyder dock på en stor inblandning av hackspett. Att för den skull sättas i bur för fortsatt överlevnad och berikande av den politiska mångfalden känns hårt, en vingklippning bör räcka.

    SvaraRadera
  4. En mycket berättigad fråga.

    Har det gått ut några förhållningsorder till de närboende? Vet de överhuvudtaget något med vilka kemikalier som finns i Björnhuset?

    SvaraRadera
  5. Det är nog bäst att du tar på mössan nästa gång du möter mig då Fabian. Hackspettarna är farliga i år.

    SvaraRadera
  6. Men vad är det du säger Dick..... har Fabian träskalle :-)

    SvaraRadera
  7. Förresten Dick, du som har känningar in i maktens korridorer, vem skall ha koll på detta? Alltså vilken beredskap kommunen bör ha i händelse av ammoniakutsläpp.

    SvaraRadera
  8. Jag ser inte att kommunen har någon plan eller info i den frågan på sin hemsida. Så det är väl även här som med det övriga när det gäller Björnhuset. Utan ......

    Beträffande Sosselarven så brukar det ju vara så att när den har mognat så kan det i bland bli en vacker fjäril med blå vingar och vita prickar. och de har förmågan att se världen lite i från ovan medan andra larver aldrig mognar. de kommer alltid att förbli slemmiga och...

    SvaraRadera
  9. Och grå.

    DNV
    jag tror faktiskt att det är komunstyrelsen då den har det opperativa ansvaret. Anars kan jag tänka mig serviceberedningen. Men jag kan inte minnas att vi har haft frågan på bordet vid något tillfälle som jag har varit med.

    SvaraRadera
  10. Det har angivits att en av orsakerna att ha en informationschef skulle vara att "krisberedskapen" var i behov av en sådan. Dvs om en Boing 700 ramlade ned över Färgelanda centrum så "måste" vi ha en informationschef för att snabbt nå ut med information till allmänheten.
    Nu är det nog inte något problem med eventuellt ammoniakutsläpp. Detta har kommunchefen tänkt på. Det är därför klusterföretagen inte har rivit skorstenen,vilket de skulle ha gjort inom 30 miljonersramen. De räknade ut att den kan vara bra att ha vi ett ev. ammoniakhaveri.
    Det är bara S,V och Fp som har fattat detta. Ulla hyllar dock klusterföretagen för deras framsynthet. Tror att det var Henrik som påtalade detta och fick Torstensson att ingripa.

    SvaraRadera
  11. Anonym 19.08

    Tack för ditt svar.

    Det betyder alltså att någon har gjort en riskanalys och kommit fram till att vid ett eventuellt ammoniakutsläpp suger man ut ammoniakångorna via skorstenen?

    Eller har någon tänkt ungefär: Men om vi behåller skorstenen så åker nog ammoniakångor ut den vägen om vi får ett utsläpp.

    Jag kan tänka mig att en sådan anläggning som Björnhuset där det hanteras stora mängder ammoniak och gasol klassas som "farlig verksamhet".

    Lagen om skydd mot olyckor 2003:778 reglerar vilka åtgärder som skall vidtagas för att förebygga olyckor och dess verkningar.

    I detta fallet är det kommunen som är ägare av anläggningen och därigenom förmodligen ansvarig.

    För övrigt har en kommun ganska stor skyldighet att bedriva förebyggande verksamhet mot olyckor.

    Vad jag menar är att det är en väldigt stor skillnad på att tro att ett problem är löst utan att genomföra en korrekt riskanalys, och att utföra riktiga riskanalyser där man först inventerar riskerna och sedan gör konsekvensanalyser utifrån "worst case".

    Om kommunen gjort en sådan riskanalys så borde det väl gå att få en kopia på den?

    SvaraRadera
  12. Jag kanske måste förklara min något skeptiska inställning i svaret till Anonym 19.08.

    Bohusläningen rapporterade den 24/11 2009 om arbetsmiljöverkets inspektion av arbetsplatsen Björnhuset den 14/11 2009. Inspektör Jörgen Conradsson sa till Bohusläningen att han uppdagat många brister bland annat kemikaliehantering och riskanalyser.

    Eftersom jag känner att ombyggnaden av Björnhuset inte haft den kompetenta byggledning som krävts, känner jag givetvis även en viss oro för att viktiga saker förbisetts.

    SvaraRadera
  13. Godagens
    Jag läste Kennet Carlssons Blogg och mitt intryck var att hans levererade klara besked i ämnet. Därmed bör väl alla, liksom jag, känna sig trygga. Närmare detaljer kan man få av kommunens tjänstemän, när de är tillbaka från semester,i mitten av augusti.
    Folkpartiet står för trygghet.

    SvaraRadera
  14. DNV..

    Du nämnde gasol - det finns en stor gasoltank på utsidan av Björnhuset mot 172:an. Vad används den till? Är den farlig?

    Anonym 12:15 Vad då, vad har Folkpartiet med säkerheten i Björnhuset att göra? Med tanke på hur Kenneth uttalar sig i frågor han inte vet något om, skulle jag inte lita till hans utsaga. När tjänstemännen kommer tillbaka från semestrar får vi veta vilka riskanalyser som gjorts. Till dess vet vi inget.

    Att Folkpartiet står för tygghet håller jag inte med om.

    SvaraRadera