Björneruds rekonstruktion är förlängd till den 22/9 2010.
Jag har under en tid funderat på hur en företagsrekonstruktion fungerar.
Kommunens fordringar fram till dess kommer ju att öka med kostnader för hyra, kostnader för energi etc.
Vad händer med kommunens fordringar fram till rekonstruktionsbeslutet?
Hur hanteras kommunens fordringar från rekonstruktionsdatumet till rekonstruktionen är slutförd?
Vem på kommunen bevakar kommunens intressen?
Då jag inte själv innehar någon egentlig kunskap om rekonstruktioner, har jag letat på nätet. Nedanstående texter fann jag på:
Gärde Wesslau Advokatbyrå, ”Rekonstruktion av företag” dat: 2006-03-0:
”Hur fortsätter verksamheten under en rekonstruktion?
Företaget behåller formell rådighet, vilket innebär att företagsledningen fortsätter att driva verksamheten. Dock är möjligheten att agera något begränsad under rekonstruktionen.
Företaget måste lämna upplysningar till rekonstruktören och även följa de anvisningar som rekonstruktören kan lämna om hur verksamheten skall bedrivas. Rekonstruktören kan exempelvis lämna anvisningar om att viss produktion som bedöms olönsam skall upphöra.
Som huvudregel skall inköp som sker under rekonstruktionen betalas kontant. Då kontant betalning inte alltid är möjligt uppkommer en särskild förmånsrätt för dem som med rekonstruktörens samtycke på kredit levererar till företaget under rekonstruktion.
Detta innebär att om rekonstruktionen misslyckas och företaget försätts i konkurs har leverantören rätt att få betalt före andra fordringsägare.
Företaget får inte heller göra vissa transaktioner såsom att sälja eller pantsätta viss egendom och liknande.
Vad bör man tänka på innan rekonstruktion inleds?
Dessvärre misslyckas många rekonstruktionsförsök. Detta beror till mycket stor del på att de inleds för sent. Betalningsproblemet har då hunnit bli så stort att det inte är möjliga att åtgärda. Det bästa råd som kan ges till företag är därför att agera i tid.
En del rekonstruktioner misslyckas eftersom de inleds trots att det saknas förutsättningar. Då en misslyckad rekonstruktion varken gynnar företaget eller dess fordringsägare är det viktigt att noggrant utreda företagets situation innan rekonstruktion inleds.
Viktiga parametrar vid denna inledande bedömning är dels omfattningen av den gamla skulden och hur den kan hanteras och dels hur betalningsförmågan ser ut under och efter rekonstruktionen, det vill säga när man bortser från de gamla skulderna.
Om det står klart att företaget inte klarar sig av egen kraft ens om man slipper betala de gamla skulderna är rekonstruktion med all säkerhet ingen framkomlig väg.”
Ja, det är sannerligen en spännande tid fram till den 22/9.
Hur kommer rekonstruktionen att gå?
Finns förutsättningar för att få företaget lönsamt?
Vad tror Ni?
Tack DNV. Ja man undrar ju om kommunen bevakar så att förbrukningar,hyror etc från och med nu osv blir prioriterade vid en ev konkurs. Säkert inte!
SvaraRaderaSom politiker är det min skyldighet att skyndsamt ta reda på detta och mycket annat.
Men som du vet så är allt så galet att det är omöjligt att hänga med i alla svängarna. Skall naturligtvis fråga vid nästa Ks-möte.
Jag saknar kommentarer från kommunen kring denna fråga. Kommunen är oprioterad och får vid den plan som framlagts 25% av fordringarna vid tidpunkten för rekonstruktionens början.
SvaraRaderaHur är det med det som kostar nu när produktionen sker i förvaltarens regi? Vad har kommunen ställt för villkor?
Dessa frågor är väsentliga för skattebetalarna. Vem utreder detta?
Tyvärr är det så att befattningshavarna som satt kommunen i denna rävsax fortsätter att blunda.
SvaraRaderaLika bra det tycker dom för dom kan ju ändå aldrig bli ansvariga.
Jag tycker att kommunledningen som så många gånger förr använder sig av strutsteknik.
SvaraRaderaAtt använda sig av denna teknik är absolut inte vägen till framgång. Jag är trött på mygel och hemlighetshållande.
Tag Ert ansvar och agera med heder!
det kommer dom aldrig göra DNV, det ä bara vanliga "knegare" eller vanligt folk som måste stå för vad man gör. Enligt dagens lagstiftning kommer vi att få en skattehöjning på mellan 1-2 kronor utan att någon blir ansvarig.
SvaraRaderaSå rösta "rätt" så kanske vi slipper denna skiten fler gånger.
Jag får en känsla av att Ni alla hoppas att rekonstruktionen av bolaget ska gå åt pipan.
SvaraRaderaRekonstruktion av bolaget fodrar väl att samtliga fordringsägare accepterar ett bud av rekonstruktören för att därefter få det fastställt av Tingsrätten. Jag antar att kommunen är en del av dessa överläggningen som pågår mellan berörda, att i det läget gå ut med information vore väl inte helt korrekt. Jag hoppas att företaget överlever denna kris, och expanderar sin verksamhet på sikt.
Till Anonym 10:22
SvaraRaderaJag hoppas att företaget klarar sig och får en mångfaldig höjning av sin omsättning samt som konsekvens av det måste anställa 100 personer för att hinna med att producera. Det vore ju det bästa, eftersom då kommunen kan få in lite hyrespengar och att nya arbetstillfällen skapas.
Men..... jag tror inte det blir så.
Jag tror kommunen har gjort en jätteblunder som satsat så vansinnigt mycket pengar på att anpassa Björnhuset åt företag som "varit på dekis" under flera år.
Björnerud exempelvis, har varit dåliga betalare under många år (inget jag tror, jag vet).
Företaget har med förkärlek använt sig av arbetskraft från östeuropa. Varför tror du? Givetvis för att det var den billigaste arbetskraft som gick att få tag i.
Lillesjö Seafood tog gärna in personal med lönebidrag för att sedan göra sig av med dem när bidragen tog slut.